Skip to the content

Hårdhedsgrader dH

Vandets totale hårdhed bestemmes af calcium- og magnesiumindholdet.


Har man købt ny vaske- eller opvaskemaskine, kan det være godt at kende hårdheden på sit vand, så maskinen kan indstilles korrekt. Da vandet i vores ledningsnet er blandet fra de forskellige vandværker, anbefaler vi at man bruger en teststrip til at kontrollere hårdheden. 

Den totale hårdhed = forbigående + permanente hårdhed. Den totale hårdhed beregnes ud fra indholdet af calcium- og magnesiumioner. Den totale hårdhed angives normalt i tyske hårdhedsgrader (° dH).

Den forbigående hårdhed kan fjernes fra vandet ved kogning og svarer til den mængde calcium- og magnesiumioner, der skyldes den opløste kuldioxids opløsning af kalk. Den permanente hårdhed beregnes som forskellen mellem den totale og den forbigående hårdhed. Der er ingen vandkvalitetskrav til hårdheden, men vandets totale hårdhed bør ligge mellem 5° og 30 ° dH.

Nedenstående ses en oversigt over de forskellige hårdhedsklasser. Et stort indhold af calcium- og magnesiumioner giver hårdt vand, mens et lille indhold af ionerne giver blødt vand.
  

HÅRDHEDSKLASSER TOTAL HÅRDHED (° dH)
Meget blødt 0 - 4
Blødt 4 - 8
Middel hårdt 8 - 12
Temmelig hårdt 12 - 18
Hårdt 18 - 30
Meget hårdt > 30

Hårdhed af drikkevand fra Vandcenter Djurs

 

VÆRK TOTAL HÅRDHED (° dH)
Anholt Vandværk <      5 grader dH
Grenaa's Vandværker* 15 - 21 grader dH
Vejlby Vandværk 15 - 18 grader dH
Havdal Vandværk 16 - 18 grader dH
Dolmer Vandværk 17 - 21 grader dH
Sostrup Vandværk 10 - 12 grader dH

 

* Omfatter følgende værker: Vejlby, Dolmer, Havdal og Sostrup

SPAR PENGE OG SKÅN MILJØET

Vi putter alt for meget vaskepulver i vaskemaskinen, hvilket både er dyrt og forurener miljøet.
Forbrugerstyrelsen og Miljøstyrelsen anslår, at de fleste af os kan spare op til halvdelen af det vaskepulver, vi bruger til daglig. Hvis der doseres som teksten på siden af vaskepulverpaakken foreslår, kan du spare op til halvdelen.

For at dosere korrekt, er det nødvendigt at kende vandets hårdhedsgrad. Er du i tvivl om hvilket vandværk du er tilknyttet, er du velkommen til at kontakte Vandcenter Djurs.